Nyheter & tankar

I AM Bloggen

med Göran Boll

/

GÖRAN + IAYT: 2000-2023 = SANT!

GÖRAN + IAYT: 2000-2023 = SANT!

Hej! Tidigare här bloggen berättade jag om mina 22 år i en yogakällare på Gärdet och om allt fantastiskt som hann hända under de åren. Där nämnde jag, lite i förbifarten, att jag föreläst på en forskningskonferens i Boston 2013 och att jag sen erbjöds en plats i the Advisory Council på IAYT, en av världens största yogaterapeutorganisationer, som jag var medlem i.

Idag tänkte jag berätta om min IAYT-resa, om min djupt utvecklande resa tillsammans med organisationen IAYT, som jag 2022, efter 22 år som medlem bestämde mig för att lämna. Jag hade då just hunnit betala medlemsavgiften för ännu ett år, så formellt blev jag kvar i 23 år, till den 15:e juni i år, då jag via mail fick det slutgiltiga, formella beskedet:

Your IAYT membership with username “goran boll” has now expired. 

IAYT som organisation grundades 1989 av de yogautövande läkarna Larry Payne och Richard Miller. Efter tio års verksamhet gick IAYT upp in i och blev en sektion inom Yoga Research and Education Center (YREC) under ledning av den internationellt oerhört respekterade yogaforskaren och författaren Georg Feuerstein.

Jag kom själv i kontakt med Georg i slutet av 90-talet, via alla hans fantastiska böcker om yogans historik och filosofi, inte minst hans mäktiga yoga-encyklopedi. Jag hade då, under några år arbetat terapeutiskt med yogan, medverkat i en studie tillsammans med Karolinska Institutet och kände att jag ville fördjupa och förkovra mig ännu mer in i vad yogan hade att ge på det här området.

När jag läste om YREC och IAYT så kontaktade jag Georg och löste 2000 ett medlemskap – det var ju en internationell yogaterapeutorganisation! Klart jag skulle vara med! Jag förkovrade mig. Året efter åkte jag till London på studiebesök till the Yoga Biomedical Trust hos Robin Munro. Jag anmälde mig till Georgs 700-timmars korrespondenskurs i yogisk historik och filosofi – och fick hem två tjocka pärmar, sprängfyllda med kunskap.

När IAYT 2003–2004 separerades från YREC och återigen blev en egen oberoende ideell organisation så fortsatte jag som medlem där. Jag var på plats i Los Angeles 2007 när IAYT:s första symposium om yogaterapi och forskning – SYTAR, gick av stapeln där, med 800 deltagare från hela världen, där jag bland annat lärde känna John Kepner, som var organisationens VD.

Jag var med året efter, också i Los Angeles, när i samband med SYTAR det första council of schools-mötet hölls, för att diskutera den snabba tillväxten inom yogaterapiområdet – och behovet av en internationell standard för yogaterapiutbildningar. En av frågeställningarna som diskuterades där var HUR att få in yoga som terapi inom hälso- och sjukvården, direkt till patienter – en stenhård nöt att knäcka över hela världen. Jag var en av de få som i våra rundabordssamtal under mötet förespråkade att vi skulle utbilda vårdpersonal direkt, som många ju var intresserade av yoga – och som ju redan hade access till patienter. Jag hade året innan, 2007, börjat utbilda vårdpersonal i Sverige. Mina argument mötte dock massivt internationellt motstånd. Fel väg att gå, tyckte de flesta.

En kommitté bildades och fyra år senare, 2012, publicerades IAYT.s globala utbildningsstandard för yogaterapeuter.

När jag 2013 åkte till SYTAR i Boston var det med ett antal saker i ryggsäcken. Jag hade med mig genomförd och pågående yogisk forskning på Danderyd och Karolinska sjukhuset, en framgångsrik yogautbildning för vårdpersonal som rullade på flera orter i både Sverige och Norge – och det faktum att yogan 2010 hade kommit in i den svenska vården, där allt flera vårdenheter utbildade sin egen personal i Medicinsk Yoga – allt detta med massiv medial uppmärksamhet som följd. Jag hade också med mig en inbjudan från IAYT, om att vara talare på konferensen, där jag inför 600+ deltagare fick berätta om den unika svenska utvecklingen, om min strategi – den som fått så mycket mothugg bara några år tidigare.

I Boston lärde jag känna Subodh Tiwari, en av de högsta cheferna på Kaivalyadhama, det näst äldsta yogaforskningsinstitutet i Indien – och i världen! Han var väldigt nyfiken på HUR allt det här hade gått till i Sverige, med yogan så framgångsrikt in i vården – och han bjöd in mig att komma och föreläsa om det här på Kaivalyadhamas internationella forskningskonferens, två år senare.

Efter SYTAR släpade John Kepner iväg med mig till Kripalu Yoga Center, väster om Boston, det största yoga retreat centret i Nord-Amerika, som då, när vi var där, hade plats för 600 deltagare. Där hängde vi och var lediga några dagar, yogade, hade intressanta möten med ledningen – och John erbjöd mig formellt en plats som hans rådgivare inom ramen för IAYT Advisory Council.

När jag sen 2015 föreläste på Kaivalyadhama i Indien gick det så bra att Subodh bjöd in mig även till nästa konferens, 2018. Där strålade John och jag, numera goda vänner, samman och vi hade en helt fantastisk vecka. Efteråt åkte vi till Mumbai, där vi på nyårsafton besökte The Yoga Institute, världens äldsta yogaforskningsinstitut, som då, 2018 firade sitt 100-årsjubileum. Det är därifrån bilden här ovan är tagen. Vi hade ett möte med högsta ledningen och John såg till att jag fick berätta om utvecklingen i Sverige. Till och med i ett superyoga-land som Indien, med minst 5-6,000 år av yogisk närvaro så var den svenska utvecklingen med yoga i vården av stort intresse. Jag fick i uppdrag av institutets högsta chef, Dr. Hansaji J Yogendra att skriva en artikel om det här, som de sen publicerade i sin egen tidning ett par månader senare. Så jag kan titulera mig ”publicerad av världens äldsta yogaforskningsinstitut!”

Jag blev under den här perioden också registrerad som C-IAYT – av IAYT internationellt certifierad yogaterapeut. Det var verkligen några intensiva år där under 10-talet…

John, han gick i tankar på att pensionera sig från IAYT. Han hade varit med sen 90-talet och lett organisationen sen 2003. Vi hade långa diskussioner kring det här, där i Indien – jag var ju hans rådgivare. Det fanns mycket att ta med i beräkningarna, efter att ha lett denna stora och under hans ledarskap starkt växande och globalt allt mer respekterade organisation i över 15 år. Det tog honom sen ytterligare två år att avveckla sig, och slutligen, i december 2020, helt kliva av, kliva ur IAYT.

För min egen del hade, sen 2017 och framåt, I AM fått allt större plats i min verksamhet och i mitt mind. Pandemin rullade igång, IAYT fick en ny chef, Alyssa Wostrel. Jag gjorde det jag tyckte jag skulle där i början av 2021, önskade henne varmt välkommen till posten och frågade om hon ville att jag skulle stanna kvar i the Advisory Council, eller ställa min plats till förfogande. Man vet ju aldrig… nya ledare tar in sina egna medarbetare och rådgivare. Hon bokade in ett zoom möte med mig, vi hade en fin pratstund och sen bad hon mig stanna kvar i rådet.

Pandemin la en blöt filt över alla former av liveverksamhet, både här i Sverige och internationellt, samtidigt som jag engagerade mig allt djupare in i IAM, och kände allt mer, när 2022 rullade på, att jag började bli färdig med IAYT. Den där inre rösten, som jag nämnt några gånger i dessa poddar, den började viska, djupt, djupt inifrån mitt öra:

Nu, Göran, nu är det dags, dags att kliva av, även det här, släppa taget om allt det här – också. Nu ska du göra något annat. Släpp-släpp!

Inledningsvis muckade jag lite med mig själv. Behövde jag verkligen hoppa av så där, helt? Var det inte lite bra att ha i alla fall en fot kvar? Att passivt låta mitt medlemskap bara rulla på, sitta i det där rådet, med lite låg profil – och behålla min internationella terapeutcertifiering, som var länkad till medlemskapet? Var inte den bra att ha? Varför måste jag hoppa av helt för?

Därför, sa min innersta röst, du är färdig här nu, det är dags att släppa taget, även om det här. Det är något annat som väntar på dig nu. Se så, släpp-släpp!

Jag vet ju att det inte är någon idé att säga emot den där inre rösten. Den sitter där med facit, något slags övergripande livsmanus, den vet saker som jag inte vet, men som jag, erfarenhetsmässigt, vet att det är bäst att följa, även om det inte alltid känns speciellt logiskt, eller smart, och ibland, initialt, kan bli lite obekvämt – så är det min innersta kompass som talar. Jag VET det. Bara att foga sig…

Jag meddelade Alyssa och sista veckan i oktober hade vi ett zoom möte om saken, hon ville veta mer, lite om mitt VARFÖR – det var inte så vanligt att medlemmar på den nivån bara hoppade av. Vi hade en fin pratstund, hon önskade mig lycka till och lite senare hörde en journalist av sig från IAYT.s egen tidning, Yoga Therapy Today, och skrev en fin krönika om mig, som publicerades nu i sommarnumret 2023.

Så, så var det med det – det var min resa med IAYT. Oerhört utvecklande, många fantastiska möten med många väldigt, väldigt fina människor.

IAYT-resan är över, I AM resan, den fortsätter – och fördjupas. Under beteckningen I AM Yoga fortsätter jag nu att sprida kunskap om yoga till dig och till alla som är intresserade – om HUR du på olika sätt kan öppna upp för det där lite djupare i tillvaron. På hemsidan: www.iamyoga.online – där handlar I AM från mitt yogiska perspektiv om hur viktig och kraftfull som en inifrån oss själva, balanserande, upplyftande och medvetandegörande kraft som yoga och meditation kan vara när vi öppnar upp för och ödmjukt, fullt ut, inifrån oss själva, släpper in förståelse för alla dess facetter, djupt in i våra liv.

Hela sajten, hela tjänsten, som syftar till att spegla de centrala aspekterna av vad yoga & meditation är – och kan vara i dagens värld – hela den här verktygslådan fortsätter nu att fyllas på och utvecklas framöver.

Här kan du redan nu i lugn och ro, utan förpliktelser, testa I AM på egen hand. De första veckorna i onlinetjänsten är helt kostnadsfria – och det är ingen bindningstid. Här finns, utöver podden/bloggen mycket att välja mellan:

HÖR AV DIG OM DU HAR FRÅGOR ELLER REFLEKTIONER KRING ALLT DETTA I KOMMENTARSFÄLTET NEDAN. DU HITTAR OCKSÅ KONTAKTFORMULÄR PÅ HEMSIDAN – OCH DU KAN ÄVEN GÅ IN PÅ I AM.S SOCIALA MEDIER. VARMT VÄLKOMMEN ATT TESTA – EN AV DET HÄR ÅRHUNDRADETS ALLRA VIKTIGASTE KOMPETENSER!

Dela gärna

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Tidigare blogginlägg

OM MENING OCH MENINGSSKAPANDE

Idag tänkte jag prata om mening och meningsskapande, som vägar till balans och fördjupad medvetenhet i oss som människor. Det här är, när vi ser

MAUNA – DEN YOGISKA TYSTNADEN

Hej! Dagens rubrik är: MAUNA – DEN YOGISKA TYSTNADEN eller, skulle man kunna säga: YOGANS TYSTA PARADGREN. Ren tystnad är inte så vanlig idag. Alltid

LEDTRÅDAR – DEL 4

Dagens blogg är den sista av fyra i miniserien LEDTRÅDAR som handlar om vad vi ska bli när vi blir stora – SÅ, om du

LEDTRÅDAR – DEL 3

Dagens avsnitt är det tredje av fyra i miniserien LEDTRÅDAR som handlar om vad vi ska bli när vi blir stora – även Poddarna 113-116

LEDTRÅDAR – DEL 2

Dagens bloggavsnitt är det andra av fyra i miniserien LEDTRÅDAR som handlar om vad vi ska bli när vi blir stora – SÅ, om du

Lämna en kommentar

Logga in

eller
Behöver du ett konto? Tryck på knapparna Google, Facebook eller Apple ovan eller registrera dig med din e-post

Genom att skapa ett konto eller fortsätta att använda tjänsten så godkänner du att du har accepterat användarvillkoren

Erbjudande

Endast 800kr

Massagebehandling
& YinYogapass med Sandra Boll

Välj mellan
60 minuter Massage för endast 600kr 
eller 60 minuter Massage & 40 minuter YinYoga
Totalt 100 minuter för endast
800kr