Nyheter & tankar

I AM Bloggen

med Göran Boll

/

ÅRHUNDRADETS VIKTIGASTE KOMPETENS – MONICA HOLM

ÅRHUNDRADETS VIKTIGASTE KOMPETENS – MONICA HOLM

Hej – Idag träffar jag ännu en av alla dessa kloka, starka kvinnor i alla åldrar, som jag frågat, om livet och om yogan – och jag ställer samma fråga till dem alla:

Om jag hävdar att yoga är en av det här århundradets allra viktigaste kompetenser – vad säger du då? Utifrån dina egna erfarenheter av yoga – hur tänker, hur resonerar du kring detta?

Tidigare i den här serien med intressanta möten träffade jag under hösten och vintern: Maret Moks, Margareta Maggan Zell, Ingun Mörner, Julia Swahn, Helena Hellström, Mia Huledal, Ann-Britt Lorente, Annika Karlsson, Jenny Ekholm och Lena Westin. Den här veckan möter jag Monica Holm, som bor i Nora. Monica är en dem som forskat på MediYoga. Jag låter här hennes fascinerande berättelse flöda, som en enda långa slinga. Hon börjar så här:

Jag heter Monica, är 59 år och bor tillsammans med min man i ett litet hus vid Norasjön. Ofta tittar vi på varandra och undrar “Hur gick det här till? Vi träffades sent i livet och vägen hit var väl lite krokig. Båda har vi långvariga förhållanden bakom oss. Båda lite “ärrade” så där som de flesta är, upp i åren. Vår gemensamma vision idag är att ha en plats för människor och möten. Vi strävar efter att tänka biologisk mångfald (även små gröna plättar kan göra skillnad), vi försöker tänka mer klimatsmart i inköp och beteenden och bl a har vi tagit beslutet att inte flyga, så inga mer snabba resor till solen.

Jag har en yrkesbakgrund som sjukgymnast med särskild kompetens inom psykisk ohälsa, är också Rosenterapeut och massör, och har gått gruppledarutbildning inom ACT. Har arbetat i nästan 20 år inom primärvården men numera finns min arbetsplats hemma i en gammal lada som är rustad till en liten fin yogalokal och ett behandlingsrum med brits. Där ger jag massage- och Rosenbehandlingar, leder yogaklasser, kurser och ibland åker ut för att hålla i föreläsningar eller workshop. Det finns ständigt ett sug inom mig att få veta mer; jag har en stor passion för kroppens uttryckssätt och möjligheter och jag går regelbundet utbildningar/kurser för olika lärare inom olika traditioner. Inom yogan har jag min grund i medicinsk yoga, men låter mig också inspireras av andra traditioner.

Jag är född i en liten bruksort av två hårt arbetande föräldrar, som kom till Sverige under efterkrigstiden. Mina barndomsminnen involverar alla kvarterets barn och hur vi ständigt lekte utomhus, där skogen var vår lekplats. Dock trivdes jag inte så bra i skolan. Trots att jag hade ganska lätt för att lära gick jag med en konstant känsla av att vara “instängd”. Och den känslan, tillsammans med en ständig upplevelse av att inte riktigt passa in , en känsla av en sorts inre ensamhet, de har funnits där så långt tillbaka jag kan minnas.

Jag fick barn tidigt, när jag var 19 föddes min första dotter och tre år senare kom en flicka till. De är idag vuxna med egna barn. Och trots att jag var ung och inte den klokaste av mammor, har de vuxit upp till två mycket kloka, fina personer, och deras barn i sin tur besitter ännu mer klokhet och insikter. När jag pratar med dem, häpnar jag över deras reflektioner och förmåga att uttrycka sig. Så långt från den omogna och osäkra varelse jag själv var. Jag har alltid älskat att vistas i naturen. Där kände jag mig aldrig ensam. Jag har också alltid tyckt om att röra på mig. Min första kontakt med yoga var kanske i 30-årsåldern, någon form av fysisk yoga, jag älskade känslan av att ta i, sträcka ut min kropp, och så den där underbara avslappningen efteråt. Långt senare hittade jag “av en slump” en liten annons i sjukgymnasternas facktidning “Medicinsk yoga för vårdpersonal”. Jag hade inte den ringaste aning om vad det innebar, men tänkte “yoga är ju bra och är det för vårdpersonal, specifikt att användas inom vården – borde det vara mycket bra…” Sagt och gjort, jag anmälde mig till kursen… men att den skulle visa sig vara fantastisk, det hade jag inte väntat mig och inte heller den resa jag själv gjorde inom mig själv.

Jag kan inte säga att jag haft några större hälsoproblem. Men den där ständiga känslan av att inte passa in, och med en självkänsla som var i botten, det var bitvis tärande. Jag hade en stark inre upplevelse av att inte riktigt leva i enlighet med den jag var. Att inte riktigt uttrycka mig själv “sant”. Att inte uttrycka mig alls, egentligen. Bara “åka på”, och hålla tankar och känslor djupt inombords, fördolda. Sånt tror jag, spelar en viktig roll i utvecklandet av utmattningsbesvär. Man kör sig själv med pannan före in i väggen. Känner inte in kroppens signaler. Under en period i mitt liv, när det bara blev för mycket, hände för mycket, så mådde jag allt sämre och en dag kom jag till slut inte upp ur sängen. Ångesten ständigt närvarande. Gråten som kom verkade inte ha något slut. Jag började ta behandlingar i Rosenmetoden och där fick jag kontakt med något djupare, genuinare inom mig själv.

Långt senare, när jag började yoga regelbundet, blev det än starkare. Det var som att ta sig igenom flera lager, och det var inte alltid så angenäma yogastunder. Det blev som en utrensning, av gammal gråt, gammal ilska, frustrationer… Jag tog en privat yogasession hos dig, Göran, och konfronterades direkt med den där dåliga självkänslan! Men jag minns också mina tankar där och då – :Det där som Göran gör och kan, det vill jag också kunna göra”.. Så jag gjorde flitigt min hemläxa och började sen Yogaterapeututbildningen. Så sakteliga, i de där långsamma, underbara rörelserna, meditationerna, så kunde jag uppleva att jag började tycka om mig själv, kunde njuta av min kropp och trivas med det som var jag. Hittade mycket glädje inombords.

Förutom att jag fick ett fantastiskt verktyg att arbeta med för egen del, och i min yrkesroll, så var utbildningen ett stort stöd i livet då jag samtidigt miste min pappa och kort därefter, på ett bestialiskt sätt, en mycket kär vän. Det är ju inte så att jag tänker att yogan skyddar oss mot hemska, tragiska händelser eller gör oss immuna mot konflikter och katastrofer – men jag upplever att yogan är till god hjälp att stå stadigare när det blåser.

Något jag tidigt fastnade för i yogan, var det återkommande ordet balans. Som för mig innebär att man kanske inte alltid kan fixa till saker, bota eller ta bort – men man kan alltid sträva mot mer jämvikt.  Det betyder att det alltid finns något att göra, alltid något litet man kan utföra, för ett bättre mående. Det gör också att jag aldrig någonsin känner mig helt maktlös i möten med klienter. Du kan alltid, om inte annat, börja med långa djupa, alldeles underbart fantastiska andetag – och komma långt med det! Jag har mött svårt sjuka människor; människor med alla möjliga olika diagnoser och sjukdomstillstånd, till och med de som varit palliativa, som haft god hjälp av några enkla yogiska rörelser och yogisk andning. Fantastiskt! Och så förundrad som jag varit .

Min självkänsla är betydligt bättre idag, jag trivs med mig själv och min kropp. Yogan har lärt mig att bejaka det som är jag, vilket inte betyder att jag ständigt går omkring och kvittrar, utan kan omfamna och respektera hela mitt känsloregister. Jag duger som jag är, behöver inte veta eller vara bäst i allt, eller stå på de stora scenerna. Det är tillåtet att njuta av livet. Jag är nöjd med att, förhoppningsvis kunna göra lite gott och nytta nu och då. Jag gör mitt bästa precis som alla andra. Och tror på det där med små ringar på vattnet..

Om yoga en av det här århundradets viktigaste kompetenser? JA! Jag fick häromdagen frågan “Vad är det som är medicinskt i Medicinsk yoga? Hen tyckte att det gått inflation i ordet. Först blev jag ställd och började prata om evidens osv, som inte är att förakta men – varje gång du sitter i meditation, varje gång du utför en medveten rörelse, varje stund av reflektion och eftertanke…är stark medicin! Jag ställer ofta frågan i mina yogaklasser, varför är du här? Vad vill du ha ut av yogan? Min fullaste tro är att när vi lyssnar in svaren, på djupet, så händer något kraftfullt. Något som går mot läkning på alla plan. Vi kan väl inte fortfarande vara fast i att det enda som är medicin är piller av olika slag?

Jag och min tidigare kollega, medverkade i två publicerade forskningsstudier som handlade om yoga som behandlingsmetod vid stressrelaterade sjukdomar i primärvården. Som vi nu alla vet, är yoga verksamt vid stress, ångest, sömnbesvär, nedstämdhet mm. Men det jag personligen tycker är så fantastiskt, det är att titta på de kvalitativa studierna som gjorts. Där beskriver yogadeltagare med egna ord sina upplevelser av yogan och vilka konsekvenser det fått i deras vardag. Då ska man ha i åtanke, att i vår kvalitativa studie som publicerades 2014 med patienter inom primärvården, så visste flertalet knappt ens vad yoga var, de flesta hade aldrig provat och hade ingen aning om vad de kunde förvänta sig. En del med utmattningsbesvär, en del med svåra bakomliggande trauman, några med långvarig smärtproblematik, sömnbesvär och nedstämdhet.

Efter 12 v med yoga 1 g/v så beskrev deltagarna ökad livskvalitet och självkänsla, mer avspändhet, bättre kroppskännedom och ökat fokus. De beskrev sig själva som mer förlåtande, tacksamma och med en känsla av vad som för deras egen del, var bra eller mindre bra. De beskrev också en känsla av att tycka om sig själva och sin kropp – och att man gjorde andra prioriteringar i livet. En del beskrev en slags andlig eller spirituell känsla. Medicin? Ja absolut!

Om jag utgår från mig själv och den där gamla känslan av att inte passa in, inte räcka till, inte duga som jag är…..och inser att just den känslan går så otroligt många andra omkring med. Så otroligt bortkastat att gå med en ständig känsla av att inte duga som jag är. Den är svår att ta tabletter mot… Men; att stanna upp, vara i ett kravlöst sammanhang, nyfiket upptäcka vad som finns inom just mig, förhålla mig till det, bejaka det – och som en liten delikat biverkan, verkar det som att människor som finner frid inombords, verkar ha större förutsättningar att också sluta fred med sin omgivning. Jag hävdar återigen – yoga är stark medicin! avslutar Monica den här intervjun.

Ännu ett fint möte med ännu en av dessa kloka, starka kvinnor som jag fått möjlighet att träffa på det här sättet. Hela den här hemsidan – www.iamyoga.online – handlar om det som Monica så målande beskrivit idag – hur viktig och kraftfull som balanserande kraft yoga kan vara när vi öppnar upp för och fullt ut tar in den via alla facetter i våra liv. Här på sidan kan du nu i lugn och ro och utan några förpliktelser testa det här på egen hand. Första månaden i onlinetjänsten är helt kostnadsfri – därefter 149:-/mån. Ingen bindningstid. Här finns, utöver denna podd/blogg:

VARMT VÄLKOMMEN ATT TESTA EN AV DETTA ÅRHUNDRADES VIKTIGASTE KOMPETENSER!  Jag återkommer framöver med fler såna här fina, starka möten. Nästa vecka – då berättar jag mer om och varför det är så oerhört viktigt! Varmt välkommen igen då!

Dela gärna

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Tidigare blogginlägg

Lämna en kommentar

Logga in

eller
Behöver du ett konto? Tryck på knapparna Google, Facebook eller Apple ovan eller registrera dig med din e-post

Genom att skapa ett konto eller fortsätta att använda tjänsten så godkänner du att du har accepterat användarvillkoren

Erbjudande

Endast 600kr

Massagebehandling
& YinYogapass med Sandra Boll

Välj mellan
60 minuter Massage för endast 600kr 
eller 60 minuter Massage & 40 minuter YinYoga
Totalt 100 minuter för endast
800kr