Nyheter & tankar

I AM Bloggen

med Göran Boll

/

ÅRHUNDRADETS VIKTIGASTE KOMPETENS – CHRISTINA BÄCKMAR

ÅRHUNDRADETS VIKTIGASTE KOMPETENS – CHRISTINA BÄCKMAR

Hej – Idag träffar jag ännu en av alla dessa kloka, starka kvinnor i alla åldrar, som jag samtalat med om livet och om yogan – och jag ställer samma fråga till dem alla:

Om jag hävdar att yoga är en av det här århundradets allra viktigaste kompetenser – vad säger du då? Utifrån dina egna erfarenheter av yoga – hur tänker, hur resonerar du kring detta?

Tidigare i den här serien med intressanta möten träffade jag under hösten: Maret Moks, Margareta Maggan Zell, Ingun Mörner, Julia Swahn, Helena Hellström, Mia Huledal, Ann-Britt Lorente, Annika Karlsson, Jenny Ekholm, Lena Westin, Monica Holm och Helen Kåselöv. Den här veckan möter jag Christina Bäckmar, som bor i Danderyd, norr om Stockholm. Hon kom till mig via Maria Wahlström, den sjuksköterska på Danderyd som tillsammans med mig fick in MediYoga reguljärt in i den svenska vården i januari 2010.

Här berättar Christina sin fascinerande historia:

Mitt namn är Christina Bäckmar, jag är född 1940, pensionär sedan många år nu. Uppfödd på bondgård i Västmanland. Vi var en stor familj, fyra syskon. Jag är utbildad sjuksköterska, boende i Danderyd sedan 1969, nu änka sedan många år, har tre barn och åtta barnbarn.

Jag är aktiv och nu välmående, samhällsintresserad – utan att vara politiker, har stort engagemang i kommunala frågor, gillar att hänga med i debatter, är bl.a. flitig med inlägg på Danderyds debattsida.

Jag rör på mig, motionerar dagligen, promenerar 5-6 km, minst varje dag. Det har blivit en livsstil. Jag går på rehab, balans och styrketräning varje vecka – och så förstås! utövar jag medicinsk yoga – tre, fyra gånger i veckan. Allt det här, det är min livförsäkring. Jag tar hand om min kropp!

Livet har varit upp och ner. Jag är, eller kanske, har varit, en A-personlighet, med enorma krav på mig själv. Såväl på arbetet som i familjelivet. Jag klarade allt! Det var sanslöst vad jag presterade! Stort bekräftelsebehov, erkännandebehov – att behövas, att duga! Måste hela tiden bevisa att jag dög!

Som följd av mina prestationskrav så blev hälsan lidande, förstås. Det ser och förstår jag nu, i backspegeln. Jag körde oerhört hårt med mig själv. Min man sa två år före sin död, Christina du kommer att ta livet av dig om du fortsätter så här!

Jag var aldrig nöjd – trots att erkännanden och uppskattningar haglade över mig. Kunde inte ta emot. Det kunde bara inte stämma! Det är inte sant! Jag hade tur! Kände mig ofta som en bluff, ursäktade mig när jag lyckats… mitt självförtroende må ha varit gott men min självkänsla var lika med noll. Jag bytte jobb ofta för att jag var rädd för att bli avslöjad som en bluff. Att korthuset skulle falla och att jag skulle avslöjas som den bluff jag var. Hemsk känsla med mycket ångest över min egen oduglighet.

När jag var drygt 50 fick jag hjärtproblem. Kärlkramp. Som ett brev på posten. Det hände på jobbet. Arbetade som företagssköterska. Där finns en viss ärftlighet för hjärtsjukdom, men min livsstil var ju förödande. Ett resultat av en autoritär uppfostran med prestationen som den viktigaste egenskapen, inte vem jag var som människa. Känslor pratade vi inte om i familjen. Det var tyst. Där fanns inga missbruk, inga ekonomiska problem eller misshandel. Det var bara tyst! Intressant i sammanhanget är att alla vi fyra syskon fick hjärtproblem. Alla är by pass opererade. Uppväxtmiljön var med andra ord inte den bästa – och alla reagerade vi med hjärtat.

Min första hjärtinfarkt fick jag 2001, trots genomgången by pass operation. Jag blev sjukpensionär då. Hösten 2006, efter en resa till Nice fick jag min andra hjärtinfarkt. Inte stor, men ändå… Efter det följde ett halvår med månatliga sjukhusbesök pga av hjärtbesvär. 2007 kom den tredje hjärtinfarkten, den största i raden!

Jag var mycket bedrövad och ledsen, min känsla var – nu kommer jag inte hem mera, mitt hjärta kan inte orka mer, osv. Enligt läkarna var jag gravt kranskärlssjuk, ingen ny by pass, det skulle inte mitt hjärta klara av. Ökad medicinering var enda utvägen enligt läkarna. Jag var SÅ deppig! Men så en dag där på sjukhuset kom ljuset in i mitt liv. Jag var känd på hjärtintensiven, kände alla tyckte jag, men en dag så kom en sjuksköterska som jag inte sett förut, Maria. Hon kom in och satte sig på min sängkant och sa: Nu har jag läst din journal, Christina, du kan inte leva ett sådant här liv. Du borde börja med medicinsk yoga!

Först var jag mycket betänklig. Visste hon inte att jag just fått en infarkt! Jag såg veckotidningsyogan framför mig. Power, rörlighet och ork – det var vad den signalerade. Lite oseriöst av sjuksköterskan tänkte jag där. Men hon frågade om hon fick lämna några papper om yogan. Javisst, jag är ju nyfiken och ville veta mera. Insåg snabbt att det här kunde vara något för mig. Jag anser att skolmedicinen behöver finnas – men jag hade mer och mer genom åren börjat snegla på de alternativa metoderna.

Maria, som inte långt därefter började forska på yoga med Göran Boll för Danderyds räkning, frågade om hon fick berätta om mig för Göran på yogainstitutet. Så, den första april 2007 hade jag fått min tredje hjärtinfarkt – och 2,5 veckor senare, den 17 april så satt jag hos dig Göran, i din yogakällare på Gärdet i Stockholm. Och det blev den totala förändringen i mitt liv – i riktning mot mitt nya friska jag!

Samtalet med dig upplevde jag som en gåva – Det var så BRA, så TROVÄRDIGT och INTRESSANT. Jag blev FULLSTÄNDIGT övertygad om att detta var något för mig! Förstod hur mitt hjärta drabbats pga av min prestationsångest. Hur hjärtat stängt av – och hur det skulle vara alldeles för smärtsamt att börja öppna upp där igen. Så började min yogaresa. Och det blev definitivt en resa, djupt, djupt in i mig själv. Personlighetsutveckling av bästa sort och högsta kvalitet. Helt fantastiskt!

I början – när jag gjorde yogan varje dag, var det både positivt och negativt. Jag fick yrsel, mådde illa, och var vinglig! Kräktes. Jag förstod att det var yogan som drog upp en massa saker ur djupet. Du gav mig stöd och präntade in att jag inte skulle ge upp, fortsätta, men dra ner lite på tempot! Inte ge det där järnet som A-personligheten i mig alltid brukade ta till.

Så småningom, en lördag morgon efter ett par veckor med upp och ner känslor så vaknade jag och upplevde en sådan otroligt positiv känsla – jag mådde SÅ BRA – gick runt i mitt hus och undrade vad som hänt? Det var precis som att jag bytt ögon! Allt var bara fantastiskt! Vilken rensning jag varit med om!

Yoga är ett fenomenalt verktyg för att rensa i den egna skiten eller gödseln som jag vill kalla det. Jag förstod att jag bearbetade gamla trauman, jag upplevde att jag, som med en hyvel skalade, rensade, lager på lager i mig själv. Jag var aldrig rädd, var övertygad om att jag inte skulle få upp mer än jag klarade av i stunden. Och mitt hjärta formligen älskade mitt nya jag!

Det var otroligt! Kunde ibland känna lite från hjärtat, som tidigare, men med yogisk djupandning och fokusering så släppte det – varje gång. Det var en ofattbar känsla – var så tacksam – jag behövde inte ringa på ambulans eller något sånt. För mig blev det klockrent och glasklart att så mycket emotionellt som jag haft i mitt psyke naturligtvis också påverkade mitt hjärta.

Att yoga är en av det här århundradets viktigaste kompetenser råder inget som helst tvivel om.

Allt det fantastiska som hänt mig, fysiskt, psykiskt, mentalt och emotionellt är ett resultat av min idoga yogautövning. Jag är en annan, lyckligare och friskare människa än jag någonsin varit. Känner mig trygg, fri och tidlös. Jag gör det jag tycker är roligt. Jag fick ett helt nytt liv genom yogan!

Allt hänger ihop – det har jag verkligen själv fått bevis på! Så intressant egentligen, kropps- och muskelminnen, det traumatiska – allt har jag bearbetat med yogan. Jag är fullt övertygad om att det var min bakgrund och mina präglingar som från början skapade min hjärtsjukdom.

Man kan gå i terapi, läsa självhjälpsböcker, gå kurser etc. Samtidigt som vi har all hjälp vi behöver redan inom oss. Allt hänger ihop, och med yogan som verktyg kan man bearbeta det mesta. I mitt fall blev yogan ett verktyg för att bearbeta trauman och jobba med den där gödseln. Där finns goda möjligheter att nå läkning. Klarar man av att titta ner in i skiten och gödseln så sker en utveckling som är enorm. Och yogan kan bidra till att skapa den möjligheten.

Jag anser att medicinsk yoga är ett verktyg som borde finns inom skolmedicinens alla discipliner. Vilket genombrott det skulle bli för människors hälsa på alla plan! Jag har inte läst några böcker om yoga, jag har inte gått några kurser, förutom instruktörsutbildningen hos dig Göran. Jag brukar, när jag pratar om denna form av yoga säga att jag är materialet – och det är min upplevelse av den och min egen läkning som är innehållet – och jag vet vad det handlar om. Jag har fått väldigt klara, entydiga bevis för detta.

Medicinsk yoga – tänk om det kunde bli en global spridning – så bra världen skulle bli. Hade yogan varit smittosam, som coronan – jisses vilken förändring i världen! Lek med den tanken – jag ryser! Vi behöver så mycket mer av andlighet i världen – och jag är övertygad om att medicinsk yoga skulle kuna göra underverk. Vi pratar ju om folkrörelser för att påverka samhället. En världsomspännande människorörelse … Det vore något att drömma om!

Du Göran och Peter Ljungsberg med sin ayurveda, ni är två viktiga personer  för mitt tillfrisknande. Både yogan och ayurvedan har varit och är guld värda! Dessa två tillsammans – har varit min lycka!

Som avslutning kan jag berätta att jag ju också fick en fjärde hjärtinfarkt – den skulle jag verkligen inte ha fått. Den orsakades av ett misstag under en hjärtundersökning. Men idag mår mitt hjärta bra. Det är hela tiden status quo när de kollar mina kärl. Mina befintliga förträngningar ökar inte och min kardiolog säger att han vet hur sjuk jag varit – och hur mitt hjärta ser ut idag. Hans slutsats är att det måste vara yogan som gör att jag numera i princip är helt besvärsfri. Tidigare tyckte han att yogan bara gav lite marginella effekter – men nu har han ändrat sig! avslutar Christina den här fascinerade berättelsen.

Ännu ett fint möte med ännu en av dessa kloka, starka kvinnor som jag fått möjlighet att träffa på det här sättet. Hela den här hemsidan – www.iamyoga.online – handlar om det som Christina så tydligt beskrivit idag – hur viktig och kraftfull som balanserande kraft yoga kan vara när vi öppnar upp för och fullt ut tar in den ända in i våra hjärtan. Här på sidan kan du nu i lugn och ro och utan några förpliktelser testa det här på egen hand. Första månaden i onlinetjänsten är helt kostnadsfri – därefter 149:-/mån. Ingen bindningstid. Här finns, utöver denna podd/blogg:

Dela gärna

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Tidigare blogginlägg

Lämna en kommentar

Logga in

eller
Behöver du ett konto? Tryck på knapparna Google, Facebook eller Apple ovan eller registrera dig med din e-post

Genom att skapa ett konto eller fortsätta att använda tjänsten så godkänner du att du har accepterat användarvillkoren

Erbjudande

Endast 600kr

Massagebehandling
& YinYogapass med Sandra Boll

Välj mellan
60 minuter Massage för endast 600kr 
eller 60 minuter Massage & 40 minuter YinYoga
Totalt 100 minuter för endast
800kr