Nyheter & tankar

I AM Bloggen

med Göran Boll

/

Yoga i Media

Yoga i Media

Ett av mina huvudsyften genom åren har varit att sprida kunskap om yoga och meditation brett i samhället. Några av mina främsta ”allierade” i detta arbete har varit media.

1995, året jag utbildade mig till yogalärare hamnade jag första gången i media avseende yogan. En lokaltidning i Sollentuna skrev en artikel där de intervjuade mig och en annan yogalärare. Våren 1996 var jag igång med yogakurser på ett antal stora arbetsplatser, SAS, Luftfartsverket, Trygg Hansa, Riksförsäkringsverket m.fl. och i ett samtal med en vän som jobbade på tidningen Månadens Affärer föreslog jag att de skulle skriva en artikel om yoga på stora arbetsplatser.

– Aldrig i livet! var svaret jag fick. Det jag höll på med verkade alldeles för flummigt för hans del. Men han sammanförde mig med en kvinnlig kollega på Veckans Affärer som nappade och några veckor senare kom en liten artikel i den tidningen under rubriken: Yogaläraren som får direktörerna att slappna av. Några månader senare hade jag av bara farten varit med i både Svenska Dagbladet under rubriken Yoga på banken efter tre, och SAF-Tidningen, Svenskt Näringslivs egen tidning som hade mig och en kollega på omslaget i samband med att vi gjorde yoga med anställda på ett av de stora försäkringsbolagen.

Det här var ju enkelt! Media behövde intressanta saker att skriva om – och yoga i näringslivet verkade helt klart vara av intresse! Den våren utformade jag en strategi kring hur yogan skulle synas i media i genomsnitt en gång i månaden, minst!

Strategin fungerade och jag medverkade 10-15 gånger per år i olika media. 2002 började jag prenumerera på pressklipp om allt som skrevs om yoga och meditation i svenska tidningar. Det kom in drygt 200 klipp första året, som jag under olika ämneskategorier sorterade in i pärmar. Numera är allt elektroniskt. 2017  rapporterade vanlig media och sociala medier över 15.000 gånger om yoga.

Intresset för MediYoga har ökat stadigt genom åren från olika media. 10-15 artiklar per år blev 25-50 allt eftersom verksamheten expanderade. När Danderyds sjukhus 2010, efter att ha forskat på mina yogaprogram i 18 månader, som första sjukhus i Skandinavien tog in MediYoga som reguljär rehabilitering för sina hjärtinfarktpatienter så fördubblades antalet artiklar. Vi var under våren det året huvudnyhet i Rapport, TV4 Nyheterna, medverkade i P1 programmet Kropp & Själ, satt i soffan hos Malou på TV4, hundra tidningar skrev om verksamheten och BBC World Radio gjorde ett reportage om yogan på Danderyd för den internationella publiken. Året efter omskrevs vi 160 gånger.

Sedan dess omtalas, intervjuas och omskrivs jag och de instruktörer MediYoga utbildat flera hundra gånger om året i olika media, allt från små notiser i lokaltidningar till flera uppslag på 4-6 sidor i stora rikstäckande dags- vecko- och månadstidningar, och förstås på olika sociala medier. Jag har själv skrivit för olika tidningar. Medicinsk Access tog in en av mina artiklar. Tillsammans med Anna Bäsén på Expressen skrev jag en serie artiklar om MediYoga vid olika krämpor, som publicerades i alla nummer av GI & HÄLSA under ett helt år. F.n. skriver jag återkommande krönikor i Yoga För Dig.

Under rubriken Yoga i Media kommer jag här återkomma till det mediala intresset och  länka till olika tidningar, TV och radioprogram och sociala medier som bevakar och omtalar min och institutets verksamhet, Ulf och Saras återkommande avtryck i media, I AM och även MediYoga. Välkommen att följa med!

Några exempel på artiklar:

Krönikor i Yoga För Dig

https://www.expressen.se/halsoliv/nu-kan-du-yoga-dig-till-ett-lagre-blodtryck/ – GI & HÄLSA

http://www.doktorn.com/artikel/medicinsk-yoga-allt-vanligare – DOKTORN (2 artiklar)

http://gyncancer.se/2015/05/medicinsk-yoga-mot-cancer/ – Nätverket mot Gyn. Cancer

 

Tidigare blogginlägg

Träna Yoga Live Online

”Så himla glad att hittat Görans onlinepass. Det har gett mitt liv en helt annan mening här i Lund.” Kram/CHRISTIN Så skrev en av institutets

I AM not chasing Rainbows anymore – del 2

Jag skrev I förra regnbågsinlägget – del 1 – att vikten av jakten efter lycka är inskrivet i den amerikanska självständighetsdeklarationen. Där står i inledningen

I AM not chasing Rainbows anymore – del 1

Hur många regnbågar jagar du i ditt liv? Flyktiga, diffusa, ouppnåeliga optiska illusioner som målar streck över himlen efter regnet – eller verkliga broar till

Lämna en kommentar

I AM

I AM, skapat av Göran Boll, inkluderar föreläsningar, kurser, fördjupningar, workshops och självstudier online. Som grund ligger en strävan i riktning mot att lyfta fram och understödja yogans ursprungliga syfte, där reflektion, eftertanke och klarsyn leder till ökad insikt och medvetenhet. Där alla får möjlighet att bidra till en bättre värld.

I AM är öppet för alla som vill arbeta med och utveckla sin medvetenhet.

I AM Online - Made with in Sweden

Logga in

eller
Behöver du ett konto? Tryck på knapparna Google, Facebook eller Apple ovan eller registrera dig med din e-post

Genom att skapa ett konto eller fortsätta att använda tjänsten så godkänner du att du har accepterat användarvillkoren